BEWUSTWORDING | ENERGETISCHE THERAPIE | HOOGSENSITIVITEIT
pow

Een hooggevoelig persoon (Highly Sensitive Person / HSP), is iemand die gevoeliger is voor indrukken. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen, een hooggevoelig persoon neem dit intenser  waar dan gemiddeld.

Hooggevoelige mensen merken veel dingen op in hun omgeving. Hierdoor kunnen HSP-ers zich vaak goed verplaatsen in anderen en zijn ze vaak slim, creatief, intuïtief en nauwkeurig.

Hooggevoelige mensen kunnen worden overweldigd door harde geluiden of heel veel prikkels tegelijkertijd. Het liefst vermijden hooggevoelige mensen dit waardoor ze vaak verlegen lijken. Als ze toch overprikkeld raken, zijn ze overstuur en overgevoelig. Iemand die hooggevoelig is neemt de informatie die het lichaam binnenkomt veel nauwkeuriger waar en zal deze informatie ook veel nauwkeuriger verwerken dan iemand die niet hooggevoelig is.
Hooggevoeligheid is een eigenschap die positief ingezet kan worden. Je kunt bijvoorbeeld door hooggevoeligheid sneller gevaren signaleren, in de gaten hebben dat iemand liegt, kleine nuanceverschillen waarnemen, intenser genieten van muziek of kunst.
Maar zoals alle eigenschappen heeft ook hooggevoeligheid valkuilen. Dit kunnen zijn: overprikkeling, faalangst en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Hoog sensitieve personen zijn prachtige mensen met een ontzettend fijn afgesteld zenuwstelsel. Hierdoor nemen ze veel meer waar dan gemiddeld. Begrijpelijk dat het voor deze mensen niet altijd even makkelijk is om hiermee om te gaan. Het is dus niet vreemd dat ze vaker te maken hebben met een negatief zelfbeeld, faalangst, overprikkeling en het gevoel anders te zijn.
Het is belangrijk om vooral ook bij kinderen vroegtijdig te herkennen dat ze hoog sensitief zijn, waardoor problemen op het gebied van leren en gedrag te voorkomen of te verkleinen zijn. 

Een hooggevoelig persoon...
1     kan niet goed tegen harde geluiden en een lawaaierige omgeving
2     schrikt snel
3     ziet details
4     ziet het verdriet van anderen
5     vindt kriebelende kleren, naden in sokken of prikkende kledingmerkjes maar niets
6     houdt niet zo van verrassingen
7     kan de slaap moeilijk vatten na een drukke dag
8     is zeer intuïtief
9     kijkt eerst even de kat uit de boom voor erin te klimmen (checkt de veiligheid)
10   bereikt het beste resultaat als er geen vreemden meekijken
11   beleeft de dingen intens
12   is perfectionistisch
13   lijkt gedachten te kunnen lezen
14   stelt veel vragen, is nieuwsgierig
15   stelt diepgaande vragen
16   wil zich graag verkleden na te hebben gefietst in een regenbui of na een strandwandeling (zand in sokken..)
17   speelt liever rustige spelletjes
18   heeft meer aan een vriendelijke correctie dan aan een strenge straf
19   gebruikt moeilijke of wijze woorden voor zijn/haar leeftijd
20   merkt elke vreemd geurtje op
21   is zeer gevoelig voor pijn 

 

Wil je nog meer weten over hoogsensitiviteit? Neem een kijkje op www.lihsk.nl